Zdobení perníčků

Jak správně ozdobit vánoční perníčky? To je otázka, která přijde na řadu ve chvíli, kdy máme napečeno. Nyní budeme potřebovat především polevu (klikněte na odkaz pro recepty na polevy), případně další ingredience, které se pro dozdobení perníčků dají použít (mandel, ořechy, rozinky, marcipán, kandované ovoce, lentilky,..), tvořítka, štětce, kornoutky či zdobící sáčky (použít se dají i obyčejné mikrotenové sáčky) – dle toho, jakou techniku pro zdobení použijete.

Perníčky nechte před zdobením uležet alespoň jeden den. Pokud zdobení uspěcháte, nemusí poleva dobře držet. Zejména složitější tvary a ornamenty vyžadují určitou zručnost a praxi. V žádném případě se proto nevzdávejte, když se vám hned na poprvé nepovede vše úplně dokonale. Nikdo učený přece z nebe nespadl. A hlavně se s vámi klidně vsadíme, že o konzumaci vzhledově byť ne úplně dokonalých perníčků bude přesto zájem :-).

Při zdobení začínejte s obrysovými konturami, vnitřní zdobení dělejte následně. Pokud chcete vyplňovat větší plochy (tedy nikoliv linky), použijte polevu, kterou si předem dáte zvlášť do mističky. Poleva na výplň by měla být o něco řidší – nesmí ale téct. Správné konzistence můžete dosáhnout přidáním několika kapek citrónového koncentrátu. Zředěnou polevu můžete nanášet seříznutým štětcem nebo tvořítkem. Vytvoříme hladkou plochu, kterou poté necháme alespoň na 10 minut schnout. Když je dostatečně zatuhnutá, zdobíme ještě poloprůhlednou polevou.

Nejlepší představu jak na zdobení perníčků si ale uděláte na vlastní oči. Podívejte se tedy na různé techniky zdobení na následujících videích.