Švédské vánoční perníčky

Recepty na perníčky

Perníčky nejsou jen výsadou zemí střední Evropy. Rádi si na nich pochutnají i na severu, například ve Švédsku, odkud pochází recept na švédské perníčky.

V misce důkladně promícháme cukr s medem, kořením a margarínem a postupně přidáváme také šlehačku. Prášek do pečiva necháme rozpustit v trošce vody a ¾ mouky. Takto připravené těsto zakryjeme a necháme do druhého dne odležet.

Druhý den přidáme zbývající mouku a těsto, které by mělo být relativně tuhé, vyválíme do tenka. S pomocí vykrajovaček nachystáme požadované tvary a dáme péct při teplotě 175 – 200°C.

Ingredience:

1,5 kg hladké mouky
350 g másla nebo margarínu
3 dl šlehačky
lžička prášku do pečiva
4 dcl cukru
3 dcl medu
jedna a půl lžičky zázvoru
jedna a půl lžičky skořice
lžička mletého hřebíčku