Slepované vánoční stromečky

Recepty na perníčky

Připravíme si všechny potřebné ingredience na přípravu perníčků a můžeme se dát do práce. Smícháme mouku spolu s cukrem, kakaem a práškem do perníku. Do vzniklé směsi přidáme ještě med, máslo, rum a vejce. Připravíme hladké těsto, které poté necháme v lednici odležet přibližně dvě hodiny.

Těsto si připravíme na vál a Vyválíme přibližně 3 nebo 4 mm silný plát. Z něho poté vykrajujeme hvězdy různých velikostí. Ty potom budeme klást na sebe od největší vespod až po nejmenší nahoře, čímž dosáhneme tvar stromečku. K tomu se ale dostaneme až později.

Nyní dáme perníčky do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme dozlatova. Po vyndání z trouby je ještě horké potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme vychladnout.

Vzniklé tvary můžeme ozdobit buď jednotlivě, nebo je slepíme bílkovou polevou do stromečku (jak jsme si popsali výše) a dále dozdobíme tak, aby působily zasněženým dojmem či jakkoliv jinak dle vlastní fantazie.

Na rozležení počítejte s dobou přibližně dvou týdnů.

Ingredience:

1 kg hladké mouky
360 g moučkového cukru
5 celých vajíček
12 polévkových lžic medu
5 polévkových lžic másla
3 polévkové lžíce kakaa
3 polévkové lžíce rumu
2 prášky do perníku

Ingredience na polevu:

1 vaječný bílek
75 g moučkového cukru
2 lžičky citronové šťávy
potravinářské barvy