-
Recepty na vánoční perníčky
-
Variací receptů na vánoční perníčky je obrovské množství. Níže naleznete jeden z nich, řadu dalších pak v rubrice Recepty na perníčky.
Recept na vánoční perníčky
Do misky rozbijeme čtyři vejce a smícháme je s medem. Rozmícháme mouku s jedlou sodou a kořením a následně vše dohromady. Vzniklý bochánek těsta zabalíme do mikrotenového sáčku, důkladně jej utěsníme a na 24 až 36 hodin dáme do lednice.
Než začneme další práci, vyndáme těsto z lednice a necháme je alespoň dvě hodiny odpočinout při pokojové teplotě.
Připravíme vál, posypeme jej moukou a vyválíme na něm těsto na placku o šířce asi půl centimetru. Za pomoci formiček a vykrajovaček připravíme požadované tvary perníčků a dáme je na plech. Ten pak vložíme do trouby předehřáté na 170°C. Pečeme do zhnědnutí a před vyndáním je potřeme rozšlehaným vejcem.
Polevu připravíme smícháním všech ingrediencí do jedné misky. Poté třeme plochou měchačkou až do úplného zbělení a ztužení.
Polevou naplníme zdobicí sáček a při zdobení můžeme dát prostor vlastní fantazii.
Ingredience:
1 kg hladké mouky
20 dkg moučkového cukru
8 lžic medu
5 vajec
lžička jedlé sody
3 lžičky mleté skořice
půl lžičky mletého hřebíčku
mletá citrónová kůraIngredience na polevu:
200 g moučkového cukru
1 přecezený bílek
lžička solamylu
lžička citrónové šťávy