Recept na výborné medové perníčky

Recepty na perníčky

Bez perníčků si nedokážeme Vánoce vůbec představit. Vůně, která se line napříč naším domovem, a chuť, kterou vždy ocení naše chuťové buňky, jsou prostě vánoční nutností. Perníčky si můžete připravit podle mnoha zajímavých receptů; snad každá žena má určitě doma v zásobě ověřený recept na vánoční perníčky, podle kterého každoročně peče. Pokud ale nemáte, podívejte se na tento, který je také vyzkoušený a výborný nebo si připravte zdravé perníčky podle receptu na xvanoce.cz.

Suroviny na těsto:

500 g hladké mouky
250 g cukru moučky
3 vejce
100 g medu
50 g másla
1 kávová lžička sody
trošku kůry z chemicky neošetř. citronu
1,5 polévkové lžíce perníkového koření nebo domácí směs koření
(kávová lžička skořice, lžička anýzu, 2 ks nového koření, 3 ks hřebíčku)
1 vajíčko na potření perníčku

Suroviny na polevu:

180 – 200 g cukru moučky
1 bílek
kapky vody podle potřeby

Postup:

Mouku a cukr prosejeme pomocí sítka do větší mísy, dále přidáme sodu, trošku nastrouhané kůry z citronu, vajíčka a rozpuštěnou směs másla a medu. Také přidáme koření, buď kupované, nebo doma utlučené a promíchané. Všechny suroviny promícháme a těsto pořádně zpracujeme, aby bylo jemné a tužší.

Těsto zabalíme do potravinářské fólie a vložíme do chladničky nejméně na jednu noc.
Poté těsto vytáhneme z lednice, chvilku počkáme, vyválíme ho a vykrajujeme tradiční tvary pomocí vykrajovátek. Perníčky umístíme na plech, na který jsme položili pečící papír.

Plech vložíme do trouby (vyhřáté na 180°C) a perníčky pečeme asi 8 – 10 minut.
Hned poté, co je vytáhneme, je potřeme rozmíchaná vajíčkem.
Po vychladnutí perníčky ozdobíme.

Připravíme polevu: cukr nejprve dvakrát prosejeme, poté ho smícháme s bílkem. Mícháme pořádně a dlouho, dokud se nevytvoří hustá poleva. Pokud bude třeba, tak trošku cukru přisypeme nebo naopak přidáme kapku vody. V obou případech ale postupujeme opatrně. Polevu dáme do cukrářského sáčku a perníčky zdobíme podle libosti.

Perníčky uložíme do krabice (po zaschnutí polevy) a necháme je alespoň tři týdny odležet, aby dostatečně změkly.