Poleva na vánoční perníčky

Základní recept na polevu

Příprava polevy není nic složitého. Úplně stačí moučkový cukr a vaječný bílek. Cukr nejprve důkladně prosejeme a poté vyšleháme, nebo vymícháme spolu s bílkem v hladkou polevu.

Pokud se nechceme spokojit se základní variantou polevy, můžeme přidat trochu citrónové šťávy, solamyl atd. V takovém případě můžete vyzkoušet některý z níže uvedených receptů.

Vánoční perníčky - srdíčka, hvezdičky

Recepty na polevy

Potřebujete připravit polevu určité barvy nebo s nějakou příchutí? Zkuste si vybrat některý z následujících receptů. Snad vám přijdou vhod.

Bílková poleva na zdobení perníčků

Připravíme si mísu, ve které důkladně utřeme bílek s moučkovým cukrem a navíc přidáme ještě několik kapek citronové šťávy a solamylu.

Pozor na správnou hustotu a konzistenci polevy. Pokud vám bude z vařečky stékat, je moc řídká. Správně by měla být spíše vláčnější a pomalu odkapávat.

Než začnete perníčky zdobit, zkuste si nejprve zdobení nanečisto, třeba na kousku ulomeného perníčku nebo třeba na prázdný talíř udělejte vedle sebe několik teček a počkejte, jestli se vám nestečou dohromady. Kapky by měly držet svůj tvar. Pokud by došlo k jejich spojení, musíte znovu v míse přidat trochu cukru, důkladně promíchat a otestovat znovu.

Ingredience:

1 bílek
20 dkg moučkového cukru (nejprve jej alespoň dvakrát prosejeme)
1 lžička solamylu
pár kapek citronové šťávy

Citrónová poleva

Do mísy dáme moučkový cukr a zalijeme horkou vodou. Zakápneme citronovou šťávu a vytřeme hladkou a lesklou polevu. Pokud by poleva neměla správnou konzistenci, přidáme cukr a důkladně promícháme.

Ingredience:

100 g moučkového cukru
2 lžíce citronové šťávy
1 polévková lžíce horké vody

Rumová poleva

Z moučkového cukru, rumu a horké vody si připravíme základní směs, ze které vytřeme hladkou a lesklou polevu. Pokud je příliš řídká, zahustíme přidáním cukru.

Ingredience:

100 g moučkového cukru
1 polévková lžíce horké vody
2 polévkové lžíce rumu

Žloutková poleva

Do mísy dáme moučkový cukr a vaječné žloutky. Vytřeme lesklou a hustou polevu. Stejně jako u bílkové polevy se chuť může zvýraznit přidáním citronové šťávy.

Ingredience:

2 žloutky
100 g moučkového cukru

Čokoládová poleva

V menším hrnci si rozpustíme tuk. Přidáme směs moučkového cukru, kakaa a škrobové moučky rozmíchané ve vodě. Hrnec ponoříme do vodní lázně a mícháme, dokud není poleva hladká a hustá. Na zdobení používáme okamžitě po přípravě.

Ingredience:

80 g ztuženého tuku
80 g moučkového cukru
20 g kakaa
1 polévková lžíce škrobové moučky
1 polévková lžíce vody

Další barevné polevy

Kromě klasické bílé polevy můžeme někdy potřebovat ozvláštnit perníčky také zdobením polevou v jiné barvě. Postup přípravy je obvyklý, pro přípravu růžové nebo zelené polevy použijte níže uvedené ingredience.

Růžová poleva

Ingredience:

3 lžíce malinového sirupu
1 lžíce horké vody
moučkový cukr

Zelená poleva

Ingredience:

3 lžíce sirupu z kiwi
1 lžíce horké vody
moučkový cukr

Recepty na další polevy najdete také u konkrétních receptů na perníčky nebo další cukroví.