Perníkové kytičky

Recepty na perníčky

Promícháme prosátou mouku spolu s kořením, kakaem a jedlou sodou. Doplníme o nastrouhanou citronovou a pomerančovou kůru (musí být na jemno).

Nahřejeme si med, aby byl tekutý (neměl by ale být příliš teplý), přidáme vejce, mléko a tuk. Ze vzniklé hmoty vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do fólie a dáme do lednice odležet na jednu nebo dvě hodinu.

Poté z těsta vyválíme plát silný asi 3 mm, ze kterého budeme vykrajovat kytičky. Troubu předehřejeme na 170 °C a pečeme po dobu cca 10 minut.

Po vyndání z trouby necháme perníčky vychladnout a dozdobíme bílkovou, rumovou nebo čokoládovou polevou.

Na rozležení perníčků počítejte s dobou alespoň jednoho týdne.

Ingredience:

250 g hladké mouky
90 g medu
60 g másla
2 polévkové lžíce mléka
polévková lžíce kakaa
půl lžičky jemné sody
jedno celé vejce
špetka mletého hřebíčku a nového koření
30 g strouhané pomerančové a citronové kůry
čokoláda na vaření