Perníčky na ozdobení stromečku

Recepty na perníčky

Svaříme cukr s vodou a smícháme s medem. Do vzniklé hmoty, kterou necháme vychladnout, aby byla vlažná, přisypeme hladkou mouku spolu s kořením a jedlou sodou.

Přidáme vejce a vše důkladně propracujeme. Těsto necháme zcela vychladnout, dáme je do fólie a poté mu dáme v lednici čas minimálně dvou až tří hodin na odležení.

Z takto připraveného těsta pak vyválíme zhruba 2 mm silný plát. Z něho nyní můžeme vykrajovat nejrůznější tvary podle toho, jaké máme vykrajovátka. Mohou to být nejrůznější figurky, hvězdičky atd. Pokud budete chtít perníčky skutečně použít jako dekoraci na vánoční stromeček, podívejte se do naší sekce Rady a tipy (konkrétně tip č. 5) a do těsta udělejte dírku, díky které pak budete moci perníčky snadněji zavěsit.

Vykrájené kousky potom potřeme rozšlehaným vejcem a dám péct asi na 8 minut do trouby předehřáté na 170 °C.

Na závěr přistoupíme ke zdobení bílkovou polevou. Když je vše hotovo, necháme perníčky rozložené na tácu až do chvíle, kdy bude poleva zcela zaschlá. Na rozležení počítejte s dobou dvou až tří týdnů.

Ingredience:

500 g hladké mouky
230 g medu
150 g cukru krystal
1 celé vejce
2 kávové lžičky jedlé sody
2 kávové lžičky perníkového koření
špetka vody