Německé perníčky aneb Printen perníčky

Recepty na perníčky

Printen perníčky jsou neodmyslitelnou součástí vánočních trhů v Německu, kde svojí typickou a pronikavou vůní koření přispívají k atmosféře adventního období. Jejich název pochází z angličtiny, ze slova “to print” (tisknout). V dobách dávno minulých se totiž k výrobě perníčků používaly dřevěné formy, jimiž se do pečiva vytlačoval jejich tvar.

Printen perníčky se liší zdobením, obvykle jsou ale buď bílé, nebo žíhané, polévají se čokoládou a zdobí ořechy a mandlemi. Recept na Printen perníčky můžete vyzkoušet i vy.

Nachystané rozinky namočíme do rumu a budeme je zahřívat tak dlouho, dokud rozinky rum nenasáknou. Rumu, který zbyde, poté slijeme.Jedlou sodu rozpustíme s trochou vody a přidáme citronovou a pomerančovou kůru, kterou nejprve nakrájíme na velmi jemné kousíčky. Smícháme mouku, melasu a perníkové koření, dodáme “nacucané” rozinky, jedlou sodu s citrónovou a pomerančovou kůrou. Vše velmi důkladně promícháme. Nachystané těsto dáme do lednice, kde jej necháme po dobu cca tří hodin.

Následně těesto vyndáme z lednice a rozválíme jej mezi dvěma kusy potravinové fólie na plát o tloušťce 1 centimetru. Poté těsto rozkrájíme na obdélníky o velikosti 3 krát 7 centimetrů.

Melasu rozmícháme s troškou vody a kousky jí potřeme. Ozdobíme mandlemi a dáme péct na čtvrt hodiny nejlépe do elektrické trouby při teplotě 190°C.

Ingredience:

500 g hladké mouky
400g melasového sirupu
75 g kandované citronové kůry
75 g rozinek + rum na jejich namočení
75 g kandované pomerančové kůry
1 polévková lžíce jedlé sody
1 polévková lžíce perníkového koření
melasový sirup a oloupané mandle na ozdobení