-
Hned měkké perníčky
-
Perníčky patří mezi cukroví, které se obvykle připravuje delší dobu předem a nechává se uležet. Někdy se ale stane, že potřebujeme ihned měkké perníčky. Ani to není problém, jen musíme zvolit ten správný recept a následně se co nejpřesněji držet postupu. Stačí totiž přidat některé ingredience o trochu více či méně a na hned měkké perníčky můžete zapomenout.
Recept na hned měkké vánoční perníčky
V míse utřeme cukr se dvěma vejci a Herou, kterou si předtím necháme změknout. Přidáme med a koření. Pokud použijete větší množství medu, perníčky vám ztvrdnou. Do takto vzniklé hmoty vmícháme prosátou mouku smíchanou s vodou.
Vypracujeme těsto, které na válu ještě pořádně prohněteme. Vyválíme z něho placku a třeba za pomoci vykrajovátek připravujeme silnější tvary, které vyskládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pokud by se těsto lepilo, poprašte ho moukou a ještě jednou prohněteme. Pokud se těsto naopak rozpadá, přidáme lžíci vody nebo mléka.
Na závěr potřeme rozšlehaným vajíčkem, aby se perníčky pěkně leskly. Dáme péct v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Příprava polevy: Prosátý moučkový cukr třeme s bílkem v míse, až vznikne hladká bílá poleva. Prosátím zabráníme problémům, kdy by poleva mohla ucpávat zdobítko. Pokud nám poleva nechce houstnout, přidejte lžičku kukuřičného škrobu (Solamyl). Polevu můžete ozvláštnit také lžičkou citrónové šťávy.
Ingredience na těsto:
400 g hladké mouky
140 g moučkového cukru
2 + 1 vejce (na potření)
100 g Hery
2 lžíce rozpuštěného medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sodyIngredience na polevu:
1 bílek
150 g moučkového cukru