Základní perníkové těsto

Recepty na perníčky

Prosijeme mouku a smícháme s cukrem, kořením, sodou a citronovou kůrou. Do mísy přidáme tekutý med, který ale nejprve nahřejeme, aby byl vlažný, dále přidáme změklé máslo a vajíčko.

Vzniklou hmotu důkladně propracujeme. Pokud se těsto lepí, přidáme trochu hladké mouky. Těsto by se mělo lesknout, ale nesmí se drolit. Před pečením necháme odpočinout alespoň jeden den v mikrotenovém sáčku uloženém v lednici.

Přibližně hodinu před pečením těsto vyndáme a necháme je v kuchyni na stole, aby mělo běžnou pokojovou teplotu. Pak dáme do trouby a pečeme na 170°C.

Upečený perník potřeme rozšlehaným vajíčkem. Před zdobením necháme uležet nejméně jeden, ale raději více dní. Poté dozdobíme bílkovou polevou.

Ingredience:

600 d hladké mouky
300 g moučkového cukru
200 g medu
150 g másla
3 vejce
3 lžičky mleté skořice
2 lžičky jedlé sody
půl lžičky mletého hřebíčku
citronová kůra

Příprava bílkové polevy

Všechny ingredience utřeme měchačkou do zbělení polevy. Množství moučkového cukru volíme s ohledem na velikost použitého vajíčka a než se pustíme do přípravy polevy, je potřeba cukr důkladně prosít.

Ingredience na polevu:

Cca 180 g cukru moučka,
1 vaječný bílek bílek (nejprve jej přecedíme)
lžička solamylu
1 lžička citronové šťávy